Ett Groteskt Beslut

Turkiet

Ett groteskt beslut

från Expressen 29 mars 2011

Författaren Orhan Pamuk har fällts i en domstol i Istanbul för brottet “förolämpning av turkiskheten” och tvingas betala målsägarna, sex turkiska medborgare, ett skadestånd på sammanlagt 25000 svenska kronor. Pamuk åtalades för samma brott, ett uttalande om massmorden mot kurder och armenier i början av förra seklet, och frikändes strax innan han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2006.
Den här gången gäller det alltså en civilrättslig process om skadestånd. Turkiets högsta domstol, Yargitay, fastslog för en tid sedan att varje enskild turkisk medborgare som känner sig “vanärad” av författarens uttalande får lämna in en stämningsansökan mot honom. Den beryktade paragrafen 301 i strafflagen skyddar inte bara “turkiskheten” i största allmänhet, utan även varje turkisk medborgare som känner sig “kränkt” på grund av det aktuella uttalandet, menade domstolen.
“Vad blir konsekvenserna om varje enskild medborgare får stämma mig? Kan vi då tala om någon alls yttrandefrihet i vårt land?” skrev Orhan Pamuk i sitt överklagande till högsta domstolens justitieråd, eftersom rådets beslut är prejudicerande.

Pamuk avstår från att kommentera den fällande domen, som han inte får överklaga. Däremot får han gå vidare till högsta domstolen om han har synpunkter när det gäller nivån på skadeståndet.
Till saken hör att en av de sex målsägarna, Kemal Kerincsiz, som är ordförande för en ultranationalistisk juristförening, sitter i fängelse sedan sommaren 2008. Han misstänks vara en av hjärnorna bakom en paramilitär organisation som planerat att mörda en rad journalister och författare, bland andra Orhan Pamuk.
Pamuk är inte den ende som står inför rätta för sina ord. Just nu sitter 67 journalister och drygt 2000 folkvalda kurdiska politiker i fängelse och hoppas att den arabiska våren någon gång också ska nå Turkiet.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Turkiet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s