Gali, Abchazien. 21/4

The following article will be translated to english language at a later moment…

Det är morgon i Zugdidi, Georgien, och vi från eurasia-klassen gör oss redo för att åka till Abchazien. Egentligen fanns det inte mycket att göra, det mesta var ordnat i förväg. (tack till Mikael Åhlin för hjälp med visumansökan!)
Det enda som återstod nu var att skriva ut inresetillståndet som myndigheterna i Abchazien utfärdat, och via internet meddela georgiska myndigheter om att vi skulle lämna ”den georgisk-kontrollerade delen av Georgien”.

In i bilen, iväg mot gränsen. Vi kommer till en liten checkpoint som inte ser särskilt imponerande ut. Ett litet bås, en bom och inte mycket mer än så. Men det kanske inte är så konstigt? För det är ju ingen internationell gränsövergång vi ska passera, utan bara en administrativ gräns i Georgien. På pappret det vill säga.

I verkligheten är de georgiska poliserna i båset tveksamma till att släppa förbi oss. Kanske är det för att vi vill in med en hyrbil, kanske är det för att de vill göra en slags politisk markering. Eller så vill de helt enkelt bara utöva makt. Den enda som pratar bra ryska i gruppen är Zara, som gör sitt yttersta i ”förhandlingen” med gränsvakterna. Till sist är flera personer inblandade i vårt försök att komma in och slutligen får vi grönt ljus, dock utan bilen, som får stå kvar.

Nu måste vi gå en bit genom ingenmansland över en bro för att komma till den Abchaziska sidan. Det känns konstigt att som turist gå över bron. 20 km bort, i Zugdidi, bor IDP:s – internflyktingar (från Abchazien) som inte kan gå denna väg, vilken leder till de hem de en gång tvingades lämna.

Nu in i Abchazien. Här går gränskontrollen mycket lättare och vi släpps igenom ganska snabbt. Men är vi i egentligen i Abchazien?
– Ja, men i södra delen av republiken, i FN:s buffertzon. Här bor fortfarande etniska georgier kvar.
Vi är på väg till Gali, en liten stad i söder. Färden går i en minibuss på riktigt dåliga vägar. Föraren får svänga tvärt åt alla möjliga håll för att överhuvudtaget ta sig fram. Det är lätt att skratta åt det nu, men hur roligt är det att behöva använda vägen varje dag?
Flera personer vi pratat med säger att vägen blir bättre först efter Gali.
Är dåliga vägar i området en symbol för diskriminering av etniska georgier i Abchazien? Är vägarna kanske ett sätt att göra det svårare för en armé att köra in från söder?
– Man kan spekulera. Men i just den stunden spelar det personligen ingen större roll vad anledningen är till att vägarna är i så dåligt skick. För när vår taxiförare under resan säger något på ryska och Zara översätter; ”där borta blev hans syster skjuten”, då blir Abchazien plötsligt verklighet för mig.

Gali – tidig eftermiddag. Gråa moln täcker himlen och det duggregnar. På huvudgatan i staden har organisationen Avantgarde sitt kontor. Där fikar vi och får höra om deras verksamhet. Avantgarde jobbar med kvinnofrågor i Gali-området och har även en utåtriktad ungdomsverksamhet. Bland annat så finns lokaler för mödravårdsundersökningar, och ett datorrum för språkundervisning.

Vidare får vi berättat för oss historier om den svåra situationen för människor i Gali-området. Som att de måste åka till Zugdidi för att handla och sälja varor, om hur de får betala mutor vid gränsen, om hur de ibland nekas passera gränsen och får korsa den på olagligt vis. Arbetslösheten är hög, som på så många platser i forna Sovjetunionen drabbades människor när unionen kollapsade och fabriker lades ner. Lägg till ett blodigt separatistkrig för ca 20 år sedan och man förstår att människor sitter i en hopplös sits. För många är den enda inkomsten valnötter, som säljs vidare.

Utöver arbetslösheten så är laglöshet ett stort problem i södra Abchazien. Eller är det en konsekvens av arbetslöshet?
Enligt vad vi får höra så styr lokala kriminella grupper ute i byarna. De livnär sig främst på narkotikahandel (i Gali-området odlas marijuana) och övrig smuggling, samt rån. Som i andra konflikthärdar grundar sig dessa problem till stor del av att det finns mycket vapen i omlopp.
Jag kan inte hjälpa att dra paralleller till det forna Jugoslavien, som ju också är en postkommunistisk oroshärd med etniska spänningar och olösta konflikter på sina håll. Även där har man problem med låg sysselsättning och maffiaverksamhet.

En promenad i Gali. Först till det lokala bankkontoret för att växla till oss lokalpengar – rysk rubel. Där inne möts vi av en skara ryska soldater som gör något slags bankärende. Just att rysk rubel används i lokalekonomin är kanske den starkaste indikatorn under besöket på hur rysskontrollerat Abchazien faktiskt är.
Tillbaka på huvudgatan syns få människor, förutom de gamlingar som säljer varor i sina kiosker. Vi hittar nästan uteslutande ryska varor…

Vi går fram och tillbaka på huvudgatan en gång innan det redan är tid för oss att vända tillbaka. Utresan går helt problemfritt, och vi blir inte ens kontrollerade av den georgiska polisen på hemvägen. Så efter en heldagsutflykt är vi slutligen tillbaka i Zugdidi. Även om det bara var en snabbvisit så gjorde det lilla vi såg av Abchazien stort intryck på oss alla, vågar jag påstå. Mycket givande.

För att avsluta med ett personligt intryck, så vill jag skriva om känslan jag fick av att promenera på huvudgatan i Gali. Jag visste visserligen vad som hade hänt i Abchazien under kriget, men tänkte ändå att ”det är något som är fel här, någonting har gått väldigt fel”. Även om den inte gick att ta på så var atmosfären i Gali var fylld av ondska och lidande. Något hängde i luften. Engelskans begrepp ”frozen conflict” är det ord som kommer närmast en beskrivning av det.  En slags känsla av att tiden stått stilla sedan kriget här, och att framtiden inte ser ljusare ut. Känslan av hopplöshet helt enkelt.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Georgia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s