Besök hos SRII 14/4

Den 14:e april besökte vi SRII, vilket står för Swedish Research Institute in Istanbul, översatt – Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul. SRII är en plattform för svensk forskning berörande Turkiet, huvudsakligen med samhällsvetenskaplig inriktning. Institutet finns på det svenska generalkonsulatets område i stadsdelen Beyoglu, som är mycket trevlig för övrigt.
Årligen delas forskningsstipendier ut till svenska forskare, två på 45 000 kr för forskning på mastersnivå och ett mindre stipendium där beloppet uppgår till 15 000 kr.

Vi togs emot av institutets verksamhetschef Elisabeth Özdalga som började med att berätta om vad SRII gör. Därefter pratade vi bland annat om den demografiska utvecklingens historia i Turkiet och hur den politiska situationen i landet ser ut. Sedan de första fria valen i 1946 har Turkiet varit med om fem militärkupper, och flera perioder av kraftigt politiskt våld.
I och med dessa olika regimskiften har demokratin ”kommit och gått” genom åren, med konsekvensen att olika politiska partier förbjuds, återuppstår under nytt namn, förbjuds igen, återkommer – och så vidare.

För att återgå till Istanbul så tog Elisabeth även upp den demografiska situationen i staden. Turkiets största stad är ju ingen liten stad, och ingen vet riktigt hur många som bor där. 14-15 miljoner människor är en uppskattning. Med så många människor i en stad skapas självklart en stor mångfald, med bland annat språklig, etnisk eller religiös variation bland befolkningen. Men det är inte helt problemfritt.
Hur bevarar t ex den traditionellt konservativa muslimska befolkningen från östra Turkiet sin identitet när de flyttar till sin nya hemstad?
Det var ett av många intressanta perspektiv på både Istanbul och Turkiet vi fick efter besöket hos SRII.
Tack Elisabeth Özdalga!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s